I medicin kallas en svag erektion också erektil dysfunktion.

En erektion beror på många faktorer, såsom en persons ålder, allmän hälsa, hormonnivåer, nervfiberledning, blodflöde, mentala tillstånd och känslor. En svag erektion uppstår på grund av påverkan av en eller flera av ovanstående faktorer: till exempel, endast på grund av svår stress, har hormonbalansen förändrats eller, förutom påverkan av stress, har blodflödet i penis förvärrats.

De flesta män har erektionsproblem då och då. Isolerade fall bör inte orsaka oro. Ibland räcker det med att ha en bra vila för att återhämta sig. Men vissa män lider av permanent erektil dysfunktion (ED). Detta innebär att det är svårt för dem att få eller behålla en erektion tillräckligt fast för samlag.

Om en svag erektion är ett konstant problem, orsakar det stress, kan påverka självförtroendet och bidra till problem i relationer.

Ständiga problem med att uppnå eller upprätthålla erektion är ett tecken på en underliggande sjukdom som kräver behandling.

Om du är orolig för en konstant svag erektion, prata med din läkare — det här är det bästa du kan göra själv, även om du är blyg. Fördröja inte, eftersom en regelbunden erektion är nödvändig för att hålla penisens vävnader i god form.

Kontakta en läkare om du ständigt upplever:
Problem med erektion (svag erektion)
Problem med att upprätthålla erektion
Minskad sexuell lust

Anslutningen av en svag erektion med testosteron
Män frågar ofta om behandling av en svag erektion med testosteron. Faktum är att en minskning av testosteronnivåerna och utvecklingen av erektil dysfunktion kan inträffa samtidigt, men det betyder inte att den ena orsakar den andra.

Testosteron är ett manligt könshormon. Men dess effekt på erektionsmekanismen har inte studerats fullständigt. En kritisk minskning av testosteronnivåerna och den hormonella obalansen som uppstår mot denna bakgrund kan bland annat orsaka förlust av erektion, men detta är inte det enda symptomet på ett sådant tillstånd. Studier visar att många män som har en åldersrelaterad minskning av testosteron inte upplever erektionsproblem.

Därför, om det inte finns några andra tecken och symtom på lågt testosteron, används inte testosteronbehandling och andra orsaker till ED övervägs.

Efter 50 år minskar testosteronnivåerna hos män gradvis, men detta orsakar inte alltid ED

Orsaker till svag erektion
Här är de tillstånd och sjukdomar som kan leda till erektil dysfunktion:

Ateroskleros (blockering av blodkärl)
Typ 2-diabetes
Hjärtsjukdom
Fetma
Godartad utvidgning av prostatakörteln
Hyperlipidemi (höga nivåer av lipider eller kolesterol)
Hypertoni (högt blodtryck)
Kronisk njursjukdom
Leversjukdom
Parkinsons sjukdom
Sömnstörning
Låga testosteronnivåer
Skada på penis, prostata eller ryggmärg
Multipel skleros
Peyronies sjukdom (bildning av ärrvävnad under penisens hud)
Prostatacancer
Strålbehandling
Avlägsnande av prostatakörteln
Kirurgi för blåscancer